Savjeti za centralno grijanje, Savjeti za uštedu

Što su Internet stvari i kako nam mogu pomoći?

Internet stvari (eng. Internet of things) odnosi se na bežično povezivanje uređaja putem interneta.

To se ne odnosi samo na laptope, pametne telefone i tablete, nego i na neke svakodneve uređaje za koje se ne podrazumijeva da se povezuju na internet, poput sata, termostata ili frižidera.

Ideja za IoT pojavila se u ranim 80-im godinama prošlog stoljeća dok je sam termin skovao Kevin Ashton 1999. godine. IoT je svoju primjenu našao u praktično svakom segmentu života modernog čovjeka.

Od medicine i zdravstva, preko transporta do poljoprivrede i građevine, IoT se koristi za optimizaciju procesa i uštedu energije.

Za to koristi tri vrste komunikacije: komunikacija stvari s ljudima, komunikacija između stvari i komunikacija između uređaja (eng. machine to machine).

Komunikacija se može ostvariti korištenjem poznatih standarda, Wi-Fi, Bluetooth, NFC, RFID. Sjajan primjer primjene su pametne kuće.

Svojim mobitelom možete kontrolirati osvjetljenje, grijanje, televizor, sigurnosni sustav…

Primjene su praktično beskonačne.

Dugotrajna korist mogla bi biti štednja energije jer IoT omogućava automatsku provjeru i isključivanje svjetala i električnih uređaja.

IoT je donio revoluciju u grijanju i štednji energije.

Danas temperaturu svake prostorije zasebno možemo pratiti putem mobilne aplikacije te uključivati i isključivati sustav centralnog grijanja po potrebi.

Prema izračunima Fraunhofer Instituta pametne kuće mogu smanjiti račun za grijanje i do 40%. Jedan od načina na koji se postiže ušteda je tako što pametna kuće detektira otvoren prozor i automatski gasi sustav grijanja.

Putem mobilne aplikacije pametne kuće omogućavaju korisnicima da prate potrošnju energije kroz vrijeme.

iot platforma

Također, korisnici mogu vidjeti koliko određeni uređaj ukopčan u struju troši energije.

To će svakako utjecati na način razmišljanja potrošača i vrlo vjerojatno ga potaknuti da racionalnije troši energiju.

Što se tiče opskrbe energijom, pametne kuće na krovovima imaju solarne panele. Međutim, izazov predstavlja energija koja se ne potroši, odnosno njeno skladištenje.

IoT nas vodi u budućnost u kojoj će tehnologija preuzeti brigu o stvarima o kojima ljudi ne žele ili ne trebaju razmišljati te nas usmjeravati na optimalan put.

Više o našoj ponudi IoT uređaja možete pročitati ovdje. Ukoliko želite sudjelovati u nagradnoj igri gdje možete osvojiti jedan od IoT uređaja iz ponude – pratite našu stranicu na Facebook-u, sutra objavljujemo detalje nagradne igre!