Savjeti za uštedu

Kako pripremiti dom za zimu?

5 stvari na koje morate obratiti pozornost za uspješnu pripremu doma za zimu

1.IZOLACIJA VANJSKIH ZIDOVA

Osim što smanjuje gubitke u zimskom periodu, izolacija je također korisna i ljeti jer zadržava toplinu vani. Bez obzira imate li izolaciju ili ne, činjenica je da se vanjski zidovi hlade više nego bismo to htjeli. Zato je uvijek pametno dodatno se zaštiti od hladnoće. Dodatnu izolaciju omogućit će vam stvari koje već imate u kući. Na vama je da ih optimalno rasporedite. Tapiserije, ogledala pa čak i slike mogu biti korisne ne samo kao ukras, nego kao i izolator. Također, izolacijske tapete su povoljna opcija. Tapete mogu podići unutarnju temperaturu za 1 stupanj te smanjiti gubitak toplinske energije za četvrtinu.

2.DOM NOĆU

Danju je dobro pustiti sunčevu svjetlost u kuću. Na taj način dodatno zagrijavate prostor, a da vas to ništa ne košta. Međutim, noću kada se temperatura znatno spusti, prozor koji je omogućavao ulazak topline u dom, sada je mjesto na kojem gubite najviše topline. Da bi vaš dom i ujutro bio relativno topao, na prozore stavite “zimske zavjese“ (gušći materijal, koji pokriva cijeli profil prozora),spustite rolete tako da donji dio legne na prozorsku dasku. I naravno, zatvorite vrata sobe.

3.ULAZ U DOM

U većini slučajeva, na ulaznim vratima naći ćete staklo. Dakako, to staklo nije optimizirano za smanjenje gubitka topline, nego je stavljeno kao modni detalj. Situacija se dodatno pogoršava ako su vrata tanka. Zbog tako slabog izolatora, temperatura u vašem domu može pasti za dodatnih 5 do 10 stupnjeva. Preporuča se prekrivanje vrata debelom zavjesom koja može znatno smanjiti gubitak topline.

4.INTERIJER

Nešto na što vjerojatno niste obraćali pažnju može vam smanjiti račun za grijanje. Raspored namještaja igra veliku ulogu. Namještaj koji stoji uz pregradne zidove prebacite da stoji uz vanjske zidove. Ako se Vaš krevet nalazi uz vanjski zid, riskirate ukočena leđa i vrat. Jedno od rješenja leži u masivnom i visokom uzglavlju kreveta. Brže i jeftinije rješenje je oblaganje zidova kartonom ili stiroporom. Čak i reklamni materijal kojim Vam nerijetko zatrpaju poštanski sandučić može poslužiti svrsi.

5.POD

Još jedan dio Vašeg doma na kojem gubite toplinu. Ukoliko je betonski pod prekriven samo parketom ili laminatom, Vaš račun za grijanje bespotrebno raste. Zaštitite sebe i svoju obitelj postavljanjem tepiha ili još bolje, tepisona, Ako želite otići korak dalje i dodatno zadržati toplinu, rasprostrite novine ispod tepiha.